Wortelkanaalbehandeling

Een kloppende pijn? Gekmakende kiespijn die uw hele hoofd doortrekt? Een bultje waar vuil uitkomt op uw tandvlees?
Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een ontstoken of afstervende zenuw.

Een wortelkanaalbehandeling is nodig om een ontstoken en/of afgestorven zenuw uit een tand of kies te verwijderen. Soms geeft deze acute pijnklachten of zwelling maar dit is niet altijd het geval.

  1. De behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Nadat deze geheel is ingewerkt, boort de tandarts een opening naar de (ontstoken/dode) zenuw toe. De zenuw wordt dan verwijderd.
  2. Bij de volgende stap worden de kanalen door de tandarts gedesinfecteerd en gereed gemaakt en vormgegeven door middel van vijltjes. Dit wordt gedaan om uiteindelijk de kanalen definitief te kunnen afsluiten met rubberen stiftjes.
  3. Nadat de wortelkanalen zijn gevuld kan de kies afgesloten worden door middel van een witte vulling.

Als de tand of kies definitief gesloten is en de oorzaak van de pijn weg is, kan de tand of kies geleidelijk herstellen. De eerste paar dagen na de behandeling kan dit nog wat gevoelig zijn.

Een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft gehad zal in de loop der jaren wat zwakker/brosser worden. Vaak wordt er het eerste jaar gekeken of de behandeling het gewenste effect heeft gehad. Na een jaar zal er worden besloten of het verstandig is om door te gaan met het maken van een kroon om de kans op breuk te minimaliseren.

Wortelkanaalbehandelingen zijn tijdrovende en kostbare behandelingen. Wij zullen samen met u bespreken of de tandarts de behandeling zelf zal doen of dat u beter kunt worden doorverwezen naar een specialist, welke de behandeling onder microscoop zal uitvoeren.