Vullingen & Restauraties

Bacteriën in de mond kunnen een tand of kies beschadigen. Indien deze beschadiging het glazuur en tandbeen van die tand of kies aantast, spreken wij van cariës. Met andere woorden: gaatjes. Om de tand of kies te herstellen is het nodig een vulling te maken.

Een beginnende beschadiging van de tand of kies is omkeerbaar met de juiste preventie; wij spreken dan niet van cariës maar van ontkalking.

Tanden en kiezen kunnen met verschillende materialen worden gevuld. Wij maken alleen witte vullingen. Witte vullingen worden gemaakt van composiet of glasionomeer. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van amalgaam (zilverkleurige vulling). Om verschillende redenen wordt dit materiaal niet meer gebruikt. Eén belangrijke reden is dat er meer weggeboord moet worden door de tandarts dan alleen het gaatje. Het grote voordeel aan composiet vullingen is dat deze mooier zijn en dat er ook geen gezond tandweefsel weggehaald hoeft te worden.

 

Hoe gaat een behandeling in z’n werk?

  1. Allereerst zal worden bepaald welke kleur het beste past bij de te vullen tand of kies. Soms kiest de tandarts ervoor om verschillende kleuren te mengen, om zo het meest natuurlijke resultaat te creëren.
  2. Om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken, beslissen we samen of een verdoving nodig is.
  3. In sommige gevallen moet de oude vulling worden vervangen. Als dit het geval is, zal deze eerst worden verwijderd. Indien de kies voor de eerste keer wordt behandeld, zal het aangetaste deel door de tandarts worden weggeboord.
  4. Een vulling blijft alleen goed zitten als het oppervlak goed droog is. De volgende stap heet daarom ook het droogleggen van de tand of kies. Soms gebruiken wij daarvoor een rubberen lapje, ook wel rubberdam of cofferdam genoemd. Deze wordt over de te behandelen tand of kies getrokken, zodat het oppervlak goed droog gemaakt kan worden.
  5. Om ervoor te zorgen dat de vulling goed blijft zitten wordt er een lijmlaag aangebracht. Deze harden wij uit met een lamp.
  6. Hierna kan de vulling worden gemaakt. Deze wordt in een aantal dunne lagen aangebracht. Wederom gebruiken wij onze lamp om de lagen uit te harden.
  7. Na de laatste uitharding zullen wij de vulling afwerken en samen met u controleren of de vulling niet te hoog is.
  8. Tot slot wordt de vulling gepolijst.